La Jolla Canyon

Nestled in a private canyon and surrounded by a lush drought resistant landscape which merges seamlessly with the indigenous canyon flora, this residence is quietly about melding the interior spaces with the landscape and pool terraces, taking advantage of light and breezes that are not overwhelming but natural and easy to be with.

The clients have an extensive outdoor sculpture collection that is integrated into the landscape and can be found when traversing the many paths and glimpsed from balconies and terraces that cascade in a dance with the natural contours of the land in the form of pools, patios, and planted areas.

The 10,200 ft² home consists of a main, single level structure with a large, well appointed kitchen, family room and dining area, joining an art studio, master bedroom and bathroom. This main house is connected to a four bedroom two story complex by a 50 ft. long art gallery which is also the main entrance of the home. The home is approached by a path which parallels a dry creek and ends in a solid granite bridge which leads to the large center pivot glass door that frames the first art wall of the gallery.

The home surrounds a sculptural set of outdoor pool terraces which include a seventy foot lap pool which starts flush with the upper terrace but emerges to form a ten foot high cube of dark reflecting water at its furthest length. The vanishing edges waterfall into a spa at the middle mezzanine, and then into a lower level children’s pool that is surrounded by trees, art and landscape. The entire outdoor area was designed to be sculptural and in keeping with the owners love of art.

A 24 ft. custom dining table, fabricated from a single natural edge slab of Indonesian Suar, 6 in. thick and broken into three separate pieces that act as one long table during large dinners, and break into a game table on wheels, an outdoor table that is under a large overhang and divides the interior and exterior tables with a pocketed sliding glass door to provide many different dining experiences. The outdoor kitchen is a natural extension of the long dining buffet that stretches the full length from the kitchen, along the length of the dining table and out onto the patio.

The bedroom wing has a vertical garden which allows a flood of natural light and is planted with bamboo along a glass wall which is open to all the bedrooms and bathrooms so that there is light and views at both ends of every bedroom.

The bathrooms are fully clad in a rainforest limestone that echoes the bamboo grove in the adjacent vertical garden. The rare bleached koa which is the veneer of choice throughout the home, is quiet yet rich and its beautiful grain adds a horizontal element to all the built-ins throughout the home.

Exterior steps mount to an open air expansive roof deck with ocean view seating, an outdoor bbq area and a vegetable garden large enough to supply household needs.